Submitted by WA Contents

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

Norway Architecture News - Jan 8, 2019 - 02:51   3663 views

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

Norwegian architecture firm Snøhetta has designed an outdoor care cabin for patients at Norway’s Largest Hospitals, aspiring to make hospitalization easier for patients and their families. 

Situated in the peaceful ambience of the forests only a short walking distance from two of Norway’s largest hospitals, the cabin has been designed on behalf of the Friluftssykehuset Foundation. 

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

The outdoor care retreats offer visitors a physical and psychological respite from stringent treatment regiments and the isolation that often follows long-term hospitalization.

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

Its sister building is situated in the deciduous woodland by Sørlandet Hospital Kristiansand in the South of Norway, between oak trees and birch, overlooking a nearby pond. Originally developed in collaboration with the Department of Psychosomatics and CL-Child Psychiatry at Oslo University Hospital, the Outdoor Care Retreat provides a peaceful space where visitors can benefit from the therapeutic qualities of nature. 

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

"Nature provides spontaneous joy and helps patients relax. Being in natural surroundings brings them a renewed calm that they can bring back with them into the hospital. In this sense, the Outdoor Care Retreat helps motivate patients to get through treatment and contribute to better disease management," stated children’s psychologist Maren Østvold Lindheim at the Oslo University Hospital, one of the initiators of the project.

The cabin will be used for treatment and contemplation, and for spending time with relatives and friends away from the hospital corridors. The cabins are open to every patient connected to the hospitals regardless of disease group, and reservations are managed through a booking system.

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

Covering a total of 35-square-metre space, the cabin creates a stark contrast compared to the monumental hospital buildings that they are affiliated with. 

Referencing the playful construction of wooden tree cabins typically made by children, the luminous cabins are formed like skewed blocks of wood that extend into the landscape through asymmetrical branches. The massive wood of the main structure of the cabin will turn gray over time, blending naturally into the surroundings. 

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

Following Snøhetta’s commitment to socially sustainable design and public space, the cabins are accessible for wheelchair users and the angled entrance of black zinc is large enough to make room even for hospital beds.

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

The cabin consists of a main room, a smaller room for conversation and treatment, and a bathroom. The interior is fully clad in oak, echoing the natural materiality of the woodlands outside. Inside the space, colorful, sculpted pillows can be moved around freely, allowing children to build huts or lie down to gaze at the canopies through the circular window of the ceiling of the main room.

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

The cabin’s large glass windows can be fully opened, inviting nature into the space. In this way, visitors can peek into the woods, smell the damp forest floor, and listen to the sound of trickling water while still being inside the cabin.

Snøhetta Designs Wooden Care Cabin For Patients at Norway’s Largest Hospitals

Although the cabin is integrated in the hospital campus, its secluded location and natural aesthetics allows it to be perceived as a place of its own. It is a place of muted magic, a place out of the ordinary that provides a generous and much-needed breathing space for visitors of all ages.

All images © Ivar Kvaal

> via Snøhetta