Submitted by WA Contents

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled "groundscraper" in Amsterdam

Netherlands Architecture News - Feb 13, 2020 - 16:14   1028 views

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV has unveiled design to renovate and revive Dutch architect Aldo van Eyck-designed Tripolis office complex in Amsterdam, The Netherlands

Named Tripolis Park, MVRDV's project comprises the renovation of the old buildings, a new park, and a new office block that will create a sheltering screen to protect the complex from noise created by the adjacent highway while embracing the Van Eyck-designed buildings behind. 

Uber, an American multinational ride-hailing company, was announced as the building’s main tenant. The company will occupy the lower floors of the new building and the largest building of the original Tripolis complex.

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Image © Proloog

As the design is elaborated and finalised, renovation work on the existing buildings will begin next week, with the project scheduled for completion in 2022. 

Commissioned by Dutch real estate developer Flow, MVRDV aims to bring a viable commercial activity to the complex, which has been neglected and struggled with low occupancy for years, and protect the main characteristic of the complex, including wood-and-granite façades with colourful window frames.

The complex was completed in 1994, it sits directly to the south of Van Eyck’s 1960 masterwork, the Amsterdam Orphanage. The three buildings each have clusters of offices radiating from central stair towers and wood-and-granite façades with colourful window frames. 

"However, Van Eyck’s office design never proved commercially successful and the buildings have struggled with low occupancy," stated MVRDV. 

"The project was granted Municipal Monument status in 2019, enshrining its status as part of a larger ensemble including the orphanage," added MVRDV. 

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Image © Proloog

MVRDV’s design will bring much-needed commercial viability to the Tripolis offices while respecting and celebrating the unique qualities of Van Eyck’s design. The key addition is a new 11-storey, 31,500-square-metre “groundscraper” office block.  

This new block follows the shape of the site’s southern boundary, acting as a sound screen to protect the complex and future housing developments from the noise of the adjacent A10 highway. This block is indented where it meets the existing buildings, adapting its grid structure to the complex geometry of Van Eyck’s offices.

In the offset between the new and old structures an interior public route is formed. The gaps between the structures are closed by delicate glass walls and slender bridges and stairs to join the complex into a unified whole while ensuring a certain politeness to the existing buildings. 

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Image © MIR

The relation between the austere, regimented south façade and the playfully indented north façade is revealed by a high-transparency eight-storey window that provides a glimpse of the existing Tripolis buildings where the indentation punches almost all the way through the new structure.

Led by Winy Maas, co-founder of MVRDV, Maas said: "The first day I entered Bouwkunde at TU Delft, I saw a packed lecture given by an old man, yelling with a plastic bag over his head, protesting against Carel Weeber and the other Rationalists in architecture those days. I thought, ‘Ah! This is the place to be’ and copied all his books the following day. So I am a fan of Aldo van Eyck's oeuvre and I think we should treat his design as respectfully as possible."

"The new building guards and shelters the existing Tripolis complex as it were, thanks to the protective layer we create. We literally echo Tripolis, as if it was imprinting its neighbour."

"The space between will be given a public dimension and will be accessible to passers-by. As a visionary in his time, Aldo already saw office spaces as meeting places. I want to continue that idea by promoting interaction between the two buildings in various ways," added Maas. 

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Image © MVRDV

Essential renovation will be applied to the old buildings, retaining each block’s central staircase, the natural stone floors and other characteristic elements. Office spaces will be given a high-quality, industrial feel, while the roofs will be greened and activated with roof gardens and spaces for catering.

"A key goal of the transformation project was to ensure that Van Eyck’s buildings would become commercially viable," added MVRDV. 

The largest building of the original Tripolis complex will be occupied by Uber, while the second-tallest building of the complex, to the north of the site, will remain physically separated from the addition, and will be transformed into affordable rental apartments in a later phase of development. 

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Together, the office addition, the renovation of two of the existing Tripolis buildings as offices and residential transformation of the third, and renovations and alterations to the landscape form a new complex named Tripolis Park that maintains the relationship between the Tripolis complex and the Orphanage.

The new office building will include a green roof with photovoltaic panels, and targets BREEAM Excellent certification. 

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Ground floor plan

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Level 5 plan

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Level 7 plan

MVRDV renovates Aldo van Eyck's office complex with sound-walled

Level 10 plan

Project facts

Project Name: Tripolis Park
Location: Amsterdam, The Netherlands

Year: 2018–2022
Client: Flow Development

Size and programme: 61,000m2 Offices, Public amenities

Architect: MVRDV
Founding Partner in charge: Winy Maas

Director: Gideon Maasland
Associate Design Director: Gijs Rikken

Project Leader: Rik Lambers, Bob de Rijk
Design Team: Steven Anton, Roxana Aron, Guido Boeters, Teodora Cirjan, Joao Viaro Correa, Guillermo Corella Dekker, Karolina Duda, Cas Esbach, Valentina Fantini, Rico van de Gevel, Piotr Janus, Nika Koraca, Urszula Kuczma, Claudia Mainardi, Sanne van Manen, Rugile Ropolaite, Irgen Salianji, Maxime Sauce, Claudia Storelli, Karolina Szóstkiewicz, Laurens Veth, Olesya Vodenicharska, Mark van Wasbeek

Assistant Designers: Mariya Badeva, Rebecca Fiorentino, Nefeli Stamatari, Michele Tavola, Aleksandra Wypiór
Visualisations: Antonio Luca Coco, Luca Piattelli, Kirill Emelianov, Pavlos Ventouris, Francesco Vitale
Copyright: MVRDV 2018 – (Winy Maas, Jacob van Rijs, Nathalie de Vries)


Partners

Co-architect: Powered by EGM
Contractor: G&S Bouw
Project coordination: Toussaint Project Management 

Landscape architect: Deltavormgroep
Structural engineer: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs 

Installations consultancy: Arcadis
MEP: Bosman Bedrijven
Cost calculation: BBN
Building Physics & Environmental Advisor: DGMR 

Interior architect: Concrete

Images: © Proloog, © Mir, © MVRDV

All drawings © MVRDV

Top image © MIR 

> via MVRDV