Submitted by WA Contents

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

South Africa Architecture News - Jan 10, 2020 - 10:44   1075 views

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

South African architecture firm Bloc Architects has completed an office building with natural and raw materials in Dolphin Coast, South Africa

Named The Gates, the 1,200-square-metre building offers a lifestyle that is rich in nature and embraces the true meaning of community, Elaleni Coastal Forest Estate is set to inspire sustainable living in the last indigenous coastal forests on the North Coast.

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

The approach to “The Gates”, is by means of an entrance causeway over an elegantly layered water feature, further emphasising the transition from the busy, fast paced outside world, to the tranquil, protected lush forest within.

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Every aspect of The Gates incorporates natural or raw elements where possible, encouraging engagement with its forest context. Embracing an over-riding environmental conscience, the design utilises natural locally sourced material pallet of stone, timber, concrete and glass.

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Carefully placed at a natural entryway to the forest estate, a simple form is arranged along the building’s axis. Using natural stone spine walls to support the vast cantilevered off shutter concrete green roof, this natural entrance portal and gateway to the estate is emphasized with natural indigenous greenery taking precedence over the architecture.

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

The indigenous naturally planted berms and roof plane set up the internal spaces along the building’s axis. “The Gates” building program consists of: Access Kiosks, Security control room, lettable offices, shared workspaces, home owners association offices and “The Hide” coffee shop and social pause area.

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Elaleni residents and local community members are encouraged to engage with the features on offer, with many local design professionals relocating their offices to “The Gates”.

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Site plan

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Ground floor plan

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

1st floor plan

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Section

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Section

Bloc Architects completes low-rise office building with raw elements in South Africa

Elevations

Project facts

Project name: The Gates

Architects: Bloc Architects

Size: 1200m2

Location: Dolphin Coast, South Africa

Date: 2019 

Lead Architects: Bloc Architects

Contractor: North Global Group

Engineering: Escongweni BPH Engineers

Landscape: Uys & White Landscape Architects

Consultants: Kaljon, Ogilvie Engineering, Mvelo Air

All images © Chris Allan

> via Bloc Architects