Submitted by WA Contents

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

China Architecture News - Nov 28, 2019 - 14:15   1163 views

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

Beijing-based architecture and interior design studio aoe has completed a sales pavilion in Nanshan, Chongqing which is known as a poetic land with half of the city, half of the mountain and trees cover thousands of miles. 

Called Shanxiao Sales Pavilion, the pavilion is wrapped by perforated plates as the louver for sun protection and to address to the cloud of Nanshan.

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

Nanshan, located on the south bank of the Yangtze River in Chongqing, has a wealth of tourism resources including natural scenery, cultural landscape, and specialties. In recent years, Nanshan has successively appeared some commercial buildings with cultural connotations such as bookstores and homestays. 

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

These buildings are simple in design and distinctive in shape, which has made Nanshan gradually become a synonym for elegant and introverted. And its artistic conception corresponds to Tao's poetry.

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

In people's haunt I built my cot;
Of wheel's and hoof's noise, I hear not. 

How can it leave on me no trace?
Secluded heart makes a secluded place.
I pick fence-side asters at will;
Carefree I see the southern hill.
The mountain air's fresh day and night;
Together birds go home in flight.
What revelation at this view?
Words fail me if I try to tell you.
——Yuanming Tao

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

The architects refined the traditional architectural culture and natural landscape of Nanshan as the main tempo, and used modern technical language and artistic creation techniques to transform it into their architectural language, so that visitors can experience the artistic conception of "hidden in the nature".

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

The entire project has two parts, the sales office and the commercial part. The sales office has a small scale but exquisite and delicate. It is naturally engraved and hidden in nature, thus highlighting the concept of “seclusion”. The facade uses the perforated plate as the louver to protect the sunshine, and the shape of louver is inspired by the cloud of Nanshan. 

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

The perforated leaves float around the curtain wall. It resembles a long scroll landscape painting, and its changes show the shape of the clouds and fog that stretches in the Nanshan. The glass curtain walls with gradual mist and perforated louvers are integrated so that the whole building seems floating in the clouds. 

At the same time, there are spraying device will create fog around the building every day. It makes the natural fog become another layer facade for the building, creating a wonderland of Nanshan. The building is not only an architecture but a cultural event.

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

aoe wraps this sales pavilion with perforated plates that create a long scroll landscape painting

Project facts

Project Name: Shanxiao Sales Pavilion, Chongqing

Architecture Firm: aoe 

Leader designer & Team: Larry Wen, Liu Chen, Li Pengyong, Niu Zhuojun, Yang Kaiqi

Completion Year: 2019

Gross Built Area: 1026m2

Clients: Lianfa & Sunac

All images © Huang Ligang

> via aoe