Submitted by WA Contents

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

China Architecture News - Sep 9, 2019 - 05:10   1042 views

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

Japanese architecture firm kooo architects has added a giant shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in the center of Guangzhou, China

Named Hotel Far&Near Nanhao St., the architects has converted a seven-story building in the old city center of Guangzhou into a modern guesthouse. 

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

The interior of the guesthouse was differentiated with a carefully-selected material approach alongside a giant translucent wall to filter the light inside. 

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

"Guangzhou has subtropical climate with long summers and warm winters. Its abundant precipitation makes the city flourish with vegetation all year round. Walking down the streets in Guangzhou, there are fascinating greenery everywhere," said kooo architects. 

"People’s lives are not confined to just indoors; public activities extended onto the streets allow everyone to take advantage of the climate and pleasant scenery throughout the city. The urban landscape of Guangzhou is filled with people’s vitality and diverse life styles."

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

The renovation is situated in a residential are with a strong sense of lively dynamic. Due to the high density of buildings and their close distance between each other, one can see the clothes drying on the neighbor’s balcony through the windows. 

Therefore, how to make the visitors of the guesthouse not have this kind of visual interruption while enjoying abundant natural light becomes one of the major problems the architects have to solve. 

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

The project began with bare column and beam structures. The standard floor is divided into a four-room layout. The bedrooms and the wet area are separated into upper and lower floors, and the double story living room introduces a frosted channel glass façade, which acts as insulation while bringing in natural light and avoiding direct sightline to neighboring buildings.

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

One wall of the first-floor lobby is made with 120mm long strips of sliced galvanized steel deck. Natural light passes through parallelly stacked steel deck and reflects softly diffused light to welcome the guests. 

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

Location plan

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

1st floor plan

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

Section

kooo architects adds shimmering translucent wall to the lobby of a guesthouse in Guangzhou

Elevation 

Project facts

Project name: Hotel Far&Near Nanhao St.

Architecture Firm: kooo architects

Completion Year: 2019

Gross Built Area: 736SQM

Project location: NANHAOJIE #36, GUANGZHOU, CHINA

Lead Architects: Kojima Shinya, Kojima Ayaka

Design Team: Hongdi Lin, Han Wang

Clients: Hotel Far&Near

Landscape: kooo architects

All images © Keishin Horikoshi /SS    

All drawings © kooo architects

> via kooo architects