Submitted by WA Contents

Martin Mostböck's new apartment house creating "green skin" is rising in Vienna

Austria Architecture News - Oct 19, 2018 - 05:30   9610 views

Martin Mostböck's new apartment house creating

Wien-based architect Martin Mostböck's new residential and apartments house, including commercial use, is rising in the Aspern Seestadt, one of the largest urban development projects in Europe. 

Named Living Garden, the 4,510-square-metre project is located in the north-eastern part of Vienna. This new district is very well connected to the railway stations, airports and historical centers of the Twin Cities Vienna and Bratislava. 

Martin Mostböck's new apartment house creating

Described as "a green and sustainable building", the aim of the project is to bring nature as deeply as possible into the city and offer inhabitants and residents a green lung. 

In addition to the pleasant climate (oxygen, shading, wind protection), the building is also to be a green building for the residents and the surrounding neighborhood.

"The conceptual core is the forest (the open space in the courtyard), the green vein (the ramp along the façade), the leaves (the generous terraces) and the green skin (the façade of the building)," said Martin Mostböck.

Martin Mostböck's new apartment house creating

The ground floor zone is generously glazed, with shop windows, shops, pubs, bicycle rooms and access to the lobbies of the three stairways. They open 37 and 19 apartments. 

The building includes two unit types for the most part single-story "through flats" or over corner, and two-sided oriented apartments. In the graded part of the building are apartments (three-sided oriented) with balconies and generous roof terraces planned.

Martin Mostböck's new apartment house creating

From the outdoor area in the courtyard with playground and lush vegetation, the green vein that rises along the facade, connects the green terraces and opens onto on intensively green roof. "From these terraces the inhabitants have a wonderful view to the lake of the Seestadt. On the largest terrace, above the 1st floor, areas for urban gardening are provided," added the architect.

In front of the apartments there are circulating, spacious balconies as a buffering zone. They form an inner space between interior and exterior. With their vertical green and green pergolas, these can be used as a place of retreat for the resident and on the other hand they can also be seen as a communicative zone in the so-colled capillary (surrounding streets).

Martin Mostböck's new apartment house creating

"This vertical, green skin is created by planters (including irrigation) placed on the balconies from which the vegetation develops vertically along the facade and continues horizontally over the pergolas. The green facade is serviced from the outside every six months," said the architects.

The project is realized in cooperation with Pesendorfer and Machalek (pumar Architects). The building is expected to be completed in early 2019. 

Martin Mostböck's new apartment house creating

Martin Mostböck's new apartment house creating

Martin Mostböck's new apartment house creating

All images courtesy of Martin Mostböck

> via Martin Mostböck