Submitted by WA Contents

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is "a veritable oasis" in the heart of a garden

Canada Architecture News - May 21, 2020 - 14:49   1423 views

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Quebec-based architecture practice Maurice Martel architecte has built a glass pavilion with dark roof in the heart of a garden in Saint-Bruno-de-Montarville, an off-island suburb of Montreal, in southwestern Quebec, Canada

Named Pavilion A, the architects are inspired by Philip Johnson's Glass House and the Ben Rose House from the movie Ferris Bueller's Day Off, Pavilion A is a tribute to modern architecture.

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Designed as "a veritable oasis" in the heart of a garden, the pavilion contains a four-season swimming pool, the interior layout and its plants on the ground help to create a tropical atmosphere that promotes relaxation. 

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

During the long Quebec winters, the space allows to breaststrokes in the swimming pool, relax in the spa, read under a tropical plant, or do yoga while contemplating the snowy nature. 

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

In summer, the pavilion opens onto a long wooden terrace thanks to the large picture windows on one of the facades.

Located outside the glass pavilion, the metal structure gives the roof the impression of floating. The black exterior structure contrasts with the clear and bright interior. 

The glass walls let in plenty of natural light and the skylights installed on the ceiling maximize the supply of overhead light while protecting from the summer sun. The 360-degree glazing removes the border between interior and exterior and contributes to a change of scenery. 

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

The layout of the large strips of vegetation provides privacy zones whether in the spa, the pool, or on the carpet.

At the heart of the pavilion's orthogonal lines stands out the bathroom. Awarded a prize at the 13th edition of the Grand Prix du Design, this cylindrical bathroom elegantly combines beauty and functionality. Clad in red cedar cleats, this relief column looks like a sculptural element in the pavilion. 

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

The warm character of the wood contrasts with the pure and bright interior of the white mosaic. Particular attention has been paid to the furniture and the finishing details that follow the rounded or cylindrical shape, helping to create a singular and harmonious space. 

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

The circular opening in the ceiling from which a shower of natural light springs up reinforces the intimate and exotic character of this daring powder room.

"With its modern architecture, its luminous transparency, its tropical touch, and its bathroom jewel, Pavilion A magnify the experience of rest and relaxation offered by this space dedicated to well-being," said the studio in a project description. 

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Maurice Martel architecte's pavilion with dark roof is

Project facts

Architecture: Maurice Martel architecte

Interior Design: Maurice Martel achitecte & Bipède 

Contractor: N. Deslaurier 

Landscaping: Vertige Paysage, Nicolas Ménard

All images © Adrien Williams

> via Maurice Martel architecte