Submitted by WA Contents

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Spain Architecture News - Apr 1, 2019 - 02:03   1702 views

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Madrid and Palma de Mallorca-based architecture studio Caballero Colon Architects has completed a private house featuring four different types of protruding volumes atop zig zag brick base.

Called Can Canyís, the house is situated in a steep and rocky hillside covered in the local wild vegetation, from which owners can enjoy a magnificent view of Canyamel Bay on the island of Mallorca. 

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Each volume of the house is designed for a different function with mesmerizing view towards the bay. The plot is accessed from the ground level; from there users can choose between a gentle zig zag path and an elevator that will take them to the main entrance. Just as visitors cross the front door, they are greeted by the first view of the bay, framed by the infinity windows on the living-dinner room.

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

"These magnificent views will be the backdrop for every interior space in the house. Also in this floor you will find a bedroom with an en suite bathroom, kitchen and utility room, leaving two more en suite bedrooms on the top floor," said Caballero Colon Architects describing their project.

Led by Paula Caballero & Diego Colón, co-founders of the studio, followed some major design principles to give a sense of place to the house. "The creation of a sequence of stone platforms to settle the volumes built on the abrupt site," added the architects. 

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

The positioning of four stacked boxes accommodates the main living spaces and frames the different sections of the landscape. The architects provide the closure with glass surfaces of the interstitial spaces between the cuboids and the stone podiums in order to dilute the limits between interior and exterior space. 

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

The free positioning of the internal elements defines the use of the living space in the house. The proposal gives the same importance and intensity to the design of the four rectangular prisms framing a patch of the Mediterranean Sea than the air trapped between them. 

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

That way, the interstitial space between the volumes, far from being a secondary space, becomes the true heart of the house, the place where all the different views to the bay and the hills are present at the same time, and where the materials and colours chosen reflect the bay as well as the architectural tradition in the island.

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Caballero Colon Architects' house features protruding volumes giving different views to Canyamel Bay

Project facts

Project Directors: Paula Caballero García & Diego Colón de Carvajal Salís. 

Architecture office: Estudio Caballero Colon 

Project name: Can Canyís

Location: Vía del Corb Marí 22, Canyamel, Capdepera, Mallorca. 

Built area: 240 sqf.

Client: Promotoras Europeas Consolidadas, S.L.

Construction company: Rosique construcciones y obras civiles S.L. y Andreu Servera Garau

Project design: 2012

Finished work: 2018

All images © Luis Díaz Díaz and Fernando Andrés Puerto 

> via Caballero Colon Architects