Submitted by WA Contents

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

Argentina Architecture News - May 20, 2019 - 02:30   6541 views

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos has completed a family house in Córdoba, Argentina, the first story of the house is wrapped by stone walls that soften the house's exterior in the same color palette.

Named Nagus House, the architects take inspiration from "Detrás del Árbol" (Behind the Tree), they felt the focal point to this house had to be the tree. 

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

"It had to be the host that welcomed you to the house. It had to be framed in a way that highlighted its salient character, and it had to be protected, from inside and outside the house," said IASE Arquitectos.

"In our firm, the challenge is always to interpret the needs and requirements of our customers," added the architects. 

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

Nagus, the pet name the architects used for the young couple who chose the studio for this assignment, wanted to combine the social and the private life in one level of the house and articulate both aspects in the daily use of it. 

The client wanted to incorporate their daily work-related tasks in a separate area within a flexible space that could also be transformed according to the different needs.

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

The parcel was covering a 1,000 square meters, the front was challenging due to its unevenness, and the studio also had to address the measurement norms of the neighborhood, so the firm developed the program in 3 levels.

The sublevel, for the covered parking garage, has room for 3 vehicles and an entrance ramp that serves as courtesy parking for guests. The tree provides shade and canopies this area, which in the future will be a storage and wine cellar. 

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

The ground floor has social and private areas integrated to the outer green space and to the first level. This is where the office, playroom and multiple-purpose room balconies the social area of the house and integrates with the exterior through large window and skylights in the ceiling.

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

The functional plan is distributed throughout an area that contains all the private areas of the house. It has direct support to the services, which are strategically located towards the least favorable orientation of the house, so as to achieve a balanced and linear internal circulation.

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

The area for daily use is integrated to a more intimate and internal patio; this is the home to the aforementioned tree and it can be independent from the social area by means of sliding panels that disappear behind a supporting furniture. 

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

The social area is highlighted by the double height of the space and also by the dimensions, since it expands and opens in full towards the gallery.

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

The formal study is the result of the articulation of pure volumes, highlighted by the breaks and dents in the ceilings to gain natural light and great circulation of air.

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

"The image is always associated to each particular site. As the modern edge is the core concept of our firm, in this project we strived to provide a style of architecture that is warm and rough, that blends with the existent vegetation by the use of wood as claddings, solid materials such as bare stone and cement, and steel for a touch of lightness and simplicity to certain details," explained the firm.

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in Córdoba

IASE Arquitectos completes Nagus House in CórdobaProject facts

Name of the project: Casa Nagus

Name of the architecture firm: IASE Arquitectos

Leading architects: Arq. Germán Vilchez - Arq. Lucas Asensio - Arq. Maria Vega

Collaborating architects: Arq. Irupé Teniente – Arq. Juliana Davel – Arq. Ignacio Ponce de León.

Location (Street, County, City, Country): Country Manantiales-Cordoba-Argentina

Construction finished: 2018

Surface built: 345 m2

Structural Calculation: Mattiuz-Lozano

All images © Gonzalo Viramonte 

> via IASE Arquitectos