WARNING - Your browser's javascript capabilities are disabled. Please check your browser's settings and enable javascript to get the best experience with WA Community.

Description

The building is located in a historic village not far from the center of Moscow. The work was hampered by a small plot and a large number of old trees that had to be maintained. In the village, houses are fairly close, so the entrance facade has virtually no windows – the main rooms are facing the interior of the site where the two wings of the building form a cozy courtyard. The premises, are located along the southern facade for maximum direct sunlight. Above a double height living room, there´s a roof garden. In this garden there is an exit connecting to the corridor on the second floor (bedrooms). Below, on the first floor we find the public areas (living room, dining room, ancillary buildings), and on the second floor the master’s and children’s bedrooms, and an office. Skylights on the roof bring natural daylight to the interiors.

Designed

2004

Completed

2009

Technical data

Construction The house has solid-cast reinforced concrete frame with piers and bridging and walls made of brick. One wall is sloped (hacking brickwork). There are two apartment floors and a basement storey deepened to 1,20 meters below ground level (the only thing deeper is a wine cellar). The services: water pumps, blowing wells, an emergency diesel-generator and a fuel storage tank are located in the basement storey. A sanitary piping, gas and electricity supply are also arranged in the basement. The rooftop is made of one-piece and has the maximum slope of 12 angle degrees. It is provided with clerestories to lighten a stair shaft and a dormer. There is an accessible roof area for sunbathing or picnic located between the house wings. There are two balconies and one recessed balcony on the second apartment floor. The recessed balcony adjoins a closet and is sheltered from rainfall by glass shed with a metal frame. Outflows made of thin stainless pipes are being raised above the rooftop level and sloped against the house space to intensify an aesthetic impression. Built area: 300 square meters (560 sq m floor area) Location: Moscow, Russia Finish material Walls outsidec plaster and exterior house paint, paving tiles Walls inside: gres, wooden panels (wenge, oak), paint Flooring: gres, marble, river pebbles (decorative covering), glass, wooden floor (oak) Ceiling: paint

Project team

Peter Zaytsev and Arseniy Borisenko /za bor architects

WA Award

House of Mr. R. by za bor architects in Russia won the WA Award Cycle 8. Please find below the WA Award poster for this project.

poster
Downloaded 115 times.

/
Image Credit: zinur razutdinov

Favorited 1 times

Rated 11 times

Other Projects by za bor architects

Random for A101: Urban Block Competition

peter zarus

Russia

House in Nikolina Gora

peter zarus

Russia