WARNING - Your browser's javascript capabilities are disabled. Please check your browser's settings and enable javascript to get the best experience with WA Community.

Description

The dynamic of directional movement as well as its perception in an urban context are the basis of the instant design for the pedestrian areas of Vienna City. All the special qualities of the location are emphasized, interpreted and correlated by implementing a new system. This system is based on the flowing characteristics of the traffic streams throughout Vienna?s 1st district. It also connects Knterstrasse, Graben, St. Stephen?s Cathedral and the Stock im Eisen to a new metropolitan unit. The pattern of the surface design reacts to its surroundings (buildings, discharging streets, et cetera) and the new implemented elements (?islands?, chill out areas, et cetera). By accentuating the lengthwise seams the pattern widens up at street crossings and therefore establishes an impression of a special urban spot. In contrast to this reaction the pattern narrows itself and shies away from important buildings to affect a subtle separation between forecourt and street. The inserted ?islands?, conceived as ?calming influence?, act as stones in a river. The pattern of the pavement floats around with a little distance between them. The extensibility of the pattern is open to all sides. The fundamental materials in the design are concrete plates. By adding aggregates (natural stones, glitter, et cetera) it is possible to change the appearance of the concrete in many ways. Because of its flexibility in form during industrial production it is the ideal material for this design. The client?s load class demands are concrete plates with a thickness of eighteen. Particular plates of the central pattern of the design are out of black asphalt (ten centimetres strength). This design-measure is a reaction to the common corrective procedure: damaged parts of pavement are getting ?repaired? by pouring black asphalt in the resulted gap. That is how this stylistic element is used to influence the pedestrian areas? appearance. In front of important public buildings huge formatted natural stone plates (Porphyr) are used. Within the ?island? sections there will be traditional small stone granite plaster (eight*eight*ten centimetres). Additionally, the old fashioned Viennese lanterns will be used because of their importance for the city?s image.

Designed

2008

Completed

2008

Project team

Lukas Goebl, Oliver Ulrich & Boris Steiner

WA Award

Go With The Flow by Explicit Architecture in Austria won the WA Award Cycle 7. Please find below the WA Award poster for this project.

poster
Downloaded 112 times.

/

Other Projects by Explicit Architecture

Foru Frohner

Lukas Goebl

Austria

Estionian National Museum

Lukas Goebl

Estonia

TETRIS - Architectural happening

Lukas Goebl

Austria

Expo Pavillion Shanghai 2013

Lukas Goebl

China

Bezalel Academy of Arts and Design

Lukas Goebl

Israel

Academy of Arts

Lukas Goebl

Estonia

SOS - Space Of Spaces

Lukas Goebl

Austria

Village City

Lukas Goebl

Austria

Disher House

Lukas Goebl

Austria

Pavillion Kosice - European Capital of Culture 2013

Lukas Goebl

Slovakia

Science Center Wels

Lukas Goebl

Austria

Freiheits- und Einheitsdenkmal in Berlin - Peaceful Revolution

Lukas Goebl

Germany

Vienna 2050 - City of Beautiful Bodies Vol. III

Lukas Goebl

Austria

Maribor Art Gallery

Lukas Goebl

Slovenia