WARNING - Your browser's javascript capabilities are disabled. Please check your browser's settings and enable javascript to get the best experience with WA Community.

Description

The School Center has been designed to accommodate around 600 children, from the ages of three to nine. Within the school, the children are divided by the 1st cycle, kindergarten and ATL (Leisure Activities). The first floor consists of administration areas, service and a reception for parents whilst the ground floor contains a gymnasium and the majority of the school classrooms, with a direct link to the playgrounds (both covered and uncovered). School Center Paredes is composed of a white volume resting on four black volumes, thus marking the separation between floors. The majority of the project works around the creation of three patios/playgrounds and the relationship of the building with the slope of the existing ground. Contact with the outside was key to this project, with the organisation and shape of the interior space allowing all circulations to enjoy a large amount of natural light. By including a number of covered outdoor spaces, the building now provides excellent leisure facilities for children in all seasons. Several wall paintings in the playgrounds and atriums were carried out by artists invited by the designer in an attempt to enrich the interior space. One of the original wall hangings was created by Conceição Espinho and Teresa Magalhães. Built in three major areas, (water, earth and sky) it involves a female figure walking and pushing a cart with a child. This is said to symbolise travel and that she will get to know and face the world that awaits her.

Designed

2004

Completed

2010

Technical data

Date of Project / Completion: 2004 - 2010 It was inaugurated in 2009

Project team

Centro Escolar de Paredes - Alenquer Architecture Project: Andre Espinho - Architecture Collaboration: Bruno Mendes Architect, Architect Miguel Henriques, Marco Correia Authors of the Interior Murals: Mariana Fernandes Virginio Moutinho, André Lemos, Teresa Magalhães e Espinho Conception; António Moutinho; Francisco Espinho. Location: Paredes - Alenquer, Portugal Owner of Work: City of Alenquer Builder: LENA and Construction Engineering, S.A.

WA Award

School Center Paredes Alenquer by Andre Espinho Arquitectura in Portugal won the WA Award Cycle 7. Please find below the WA Award poster for this project.

poster
Downloaded 148 times.

/
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Andre Espinho
Image Credit: Andre Espinho
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Andre Espinho
Image Credit: Andre Espinho
Image Credit: Fernando Guerra
Image Credit: Fernando Guerra

Favorited 1 times

Rated 23 times

Other Projects by Andre Espinho Arquitectura

Hello Lisbon Castelo

André Espinho

Portugal

HEALTH CENTER CASCAIS, EXTENSION ALCABIDECHE

André Espinho

Portugal