If you are a registered member of World Architecture Community, please sign-in now or sign-up to take advantage of membership benefits - it's FREE! Please click here to learn more about the different membership programs.

Minimum requirement for voting and rating is an iPad size screen (ideally landscape mode) or a laptop or desktop screen.

WA Awards Submissions

WA Awards Submissions / 24th Cycle

How to participate WA Awards Submissions WA Awards Winners


“Colline aux Oliviers” Social housing (Re-envisioning an olive grove domain into an habitable park)
philippe barriereTunisia (1916-1916)



December 29, 2016

“Colline aux Oliviers” Social housing (An hybrid alternative to suburban sprawling). Re-envisioning an olive grove domain into an habitable park. This semi-rural/semi-urban new alternative development of 30 hectares is in the governorate of Manouba on a hill near the Medjerda river on the South West edge of Jedeida city limits. Its eco friendly planning design preserves and utilizes an existing olive grove estate, by placing small individual pavilions for collective housing and service facilities within its 4 475 existing salvaged olive trees and by planting tall sized trees plus a wild botanical garden for more local bio-diversity. The overall urban planning is centered around a green common which connects services and housing pavilions within the same network without the need of using roads. The rural park enables trees and rustic nature to flow freely throughout towards a communal park, or “commons”. This is surrounded by amenities in an organic relation which transforms the existing olive grove into an habitable park. This rural Agora includes housing (3200 units), administrative and health facilities, a cultural center, an elementary school, retailing, a sports area, a mosque, bus and taxi hub. This habitable park offers an alternative solution to nearby peri-urban growth. It establishes new strategic relations between man-nature-culture that are rarely addressed in green neighbourhoods (éco-quartier) but necessary to develop if we want to built more efficiently a sustainable environment. The park creates a local micro-climate fostered by the existing orchard and by introducing biodiversity enabling it to become a green reserve. The small sized housing pavilions are designed to fit within the existing grid of olive trees and to allow for spaces in between them. Service roads and parking are at the periphery of the park, but within reach to have direct access to buildings. This hybrid architecture housing project is based on bio-climatic principles for a more sustainable environment. Bio-climatic principles are developed individualized housing with: • Passive solar energy (deep loggias, roof protection …etc.). • Individual responses to specific solar orientation. • Modular Solar protection (movable moucharaby, curtain ... etc.). • Cross ventilation in every room. • Double orientation unit. • Vertical chimney ventilation allowing fresh air intake along side unit. • Innovative rhinoVAULt technology use for the design of roof top cafés built with local materials. They also function as solar protection for the entire building. Date: (2016-2017) Project: Public housing development with services Location: La colline aux Oliviers – City of Jedaida - Governorat of Manouba – Tunisia Client : Tunisian republic, Governorat of Manouba - Delegation of Jedaida. Sociétè de promotion immobilière : Le Mont Fleury Groupe Bayahi.

The roof vaults will be erected by local masons using local materials. The Vaults parametric design and digital fabrication involve the use of RhinoVAULT software (Funicular Form Finding The Rhinoceros® Plug-In RhinoVAULT). It is a structural form using the Thrust-Network-Approach to intuitively create and explore compression-only structures. Modular Solar protection (vertical movable moucharaby) are made with local bricks according to parametric design solutions respecting solar trajectory.
Engineer: Tarek Ghorbel, Structural Engineer, SOGEP Batiment, Tunisia. Engineering Software: RhinoVAULT - Designing funicular form in Rhinoceros (Block Research Group BRG). Web: http://www.philippebarrierecollective.com/project/social-community/ Philippe Barriere Collective (PB+Co), Adnen Ben Tanfous (Associate Partner), Vicky Tessier, Azza Mezghani, Aboudou Azize Olawolé Marcos, Ibrahim Tameur Abbassi, Tania Paula Garza, Lucie Riedweg, Yosri Boukadida, Wael Ben Mansour. Graphic Artist: Ezzine Abderrahmen.
Anatolia Tiles
IGLO ArchitectsTurkey (2016-)



November 24, 2016

Anatolia Tiles is a Canadian Company who import seramic tiles they got produced in Europe and Turkey and sell them in Canadian market. Recently they decided to sell their products in the U.S. market as well, especially in southern part of U.S.A.As a reult of their strategical plans they decided to build a logistic center in Aliağa –İzmir/TURKEY as direct sea transport from south of Turkey to Southern U.S.A came out to be much cheaper than TIR transport . The company has 10 similar logistic buildings in Canada, thus they are used to working with architects and they were in the expectation of a similar design approach in their new building as in their existing buildings. While producing solutions in the operational side, we made use of the clients referances in Canada as well. Whereas on the office spaces the client had new requirements. Their priority was a spacious, joyfull and high quality work space. Another important demand was the 800 sqm showroom part with a 8 m ceiling height where design alternatives were to be studied. In this part they asked for showrooms and meeting and guest rooms, a lounge and also needed a space which they can use as a residence during their visits to Turkey. We solved all these functions on the top floor. A private roof garden fort he residence part, gym and rooms with the comfort of a hotel room. On the other part they had private offices spaces where they can host their guests and they can also share the roof garden with the guests. Big meeting rooms and a showroom are situated on the ground floor.A majestic staircase at the 3 storey high entrance hall welcomes the visitors. On the 1st floor a cafe/restaurant serves to the Office part with its open terraces. A tranparent facade was a requirement of the client both for operational ease and comfort, but a an appropriate solution suitable with the hot climate of the region was to be designed. This led us to place the building in a refreshing and cooling water activitiy which brought the visual and the functional solution together. The dynamic architecture which is created by solids and voids, protrusions and recesssions derived from functional needs on different floors also serves as part of the solution. To take all this dynamism under a mild and kind order and diciplin we tried to create a linear and slender architecture to in the overall geometry of the building. The translucent material of mesh on a steel frame on the overall facade provied not only this unity but a protection for the building from the movement of the sun on the horizontal and vertical planes . At the courtyard which makes the entrance of the buildin and where the protruding office part forms a deep overhang, this architectural element lets the facade flow to by creating certain visual perspectives and spatial sensations. A full glass facade was avoided at the showroom space which has a high ceeling , instead the 3 m high blind wall with light slots surrounding the showroom scaled down the space into human scale and provided the sense of boundary between the exterior and the interior. The light slots on this blind wall helps keep the magestic effect of the high ceeling while reducing the scale down to human. With with all these effects , the water meeting the curtaining mesh and the art objects a pleasant ambiance in the sense of an art gallery was attained both at the interior and the exterior space. Terraces beneath this mesh frame, met the statical needs and served as smoking balconies for employees At the operational part of the building prefabricated heat insulation panels were used. At the 75 m long facade of panels, deep cervasses were formed at junctions to help the dance of light-shade to be felt.This helped to break the monotonity of a continuous facade. The same effect is used as a reminder in the form of light slots at the office facade. At the operational part of the building a technical building includng Office, restaurant and technical spaces for blue collar workers was organised. A canopy designed with the same mesh frame used on the facade was used as an architectural element connecting the two blocks and at the same time to serve as a sunshade for satff vehicles. Incoming and outgoing cargoes operations were seperated and placed on two long facades and large Truck roads were provided on both sides for comfortable truck maneuver. At the narrow facade on the Office side, a calm work space away from all this hectic operation was aimed to be created by a good lanscape design. But the staff can still check the operations visually from the protruding structure at the office side.

Project Type: Architectural - Interiors / Function: Office - Industrial / Project: Anatolia Tile Stone & Inc. Building / Task: Architectural design and projects + Control / Project Area: 6250 sqm / Project Place: Izmir - Turkey / Project Start Date: January 2016 / Project Completion Date: October 2017 / Construction Date: Ongoing
Zafer Karoğlu, Yıldırım Gigi, Zeycan Gökçe Abay, Dilara Bozkale, Ayşe Pek, Pınar Kömürcü
AVALANCHE HOUSE
Efficiency Lab for ArchitectureUnited States (2016-2016)



November 22, 2016

Located within the Box Canyon of Telluride, the project is conceived as three glass houses inserted into the steep slope, taking advantage of the views of the surrounding magnificent landscape.

Total Floor Area: 7,500 SF
Dalseong Citizens Gymnasium
kâat architectsKorea, South (2014-)



November 6, 2016

Petrichor (n) the smell of earth after rain. 1. When observed competition site from an upper scale, it presents a low-height building typology, surrounded by a human scaled city layout, cultivated areas, mountains and a perfectly natural landscape. The traffic arteries of the city unite to intersect with two main arteries of which, one defines the Project area while passes right by the site. The Project Site -being on the main traffic artery, which is both the entrance and the exit axis of the city-, can be considered as the welcoming and the sendoff spot due to its position. So, ‘What can this building, which has the ability to speak for the city due to its ‘welcoming’ position say about this city of low typology and natural landscape, through its minimum 9 meter height and 1425 m2 building program?’ has been the main question of this design process since the beginning. At this point, the answer we are looking for was not about the architectural theories or the form and the construction. It is should be thought in a way that goes far beyond those. The important question was ‘How can this building not be a building? What is the most modest point it could reach?’ The proposed design is the search for the answer . At first, we did not want to place a building on this natural green site - welcomes ones who go through the city -, which contains a memorial monument and spectacular landscape areas. We basically could not imagine a building with boundaries where the programs would line up in order as soon as you enter it. We definitely could not imagine a building that digs the entire space to find a place for itself, competing with the surrounding buildings. Instead of walking through a door to find ourselves inside the ‘building’, we purposed a design in which we felt ‘included’ without even noticing. We dreamed of that our design would be inseperable with the existing topographical landscape and ‘feel like’ a building instead of ‘being’ one. We valued the smell of the earth after rain, instead of a building underlines its existence with architectural form. 2. Dalseong Citizen’s Gymnasium building basically consists of two perpendicular stone walls. At this point, a man-made wall facing a naturally formed hill is considered to be crucial. When the space program is analyzed, two separate buildings of similar layouts are observed. The badminton courts, as the main area is fed with the athletes’ waiting, dressing, and locker rooms; served by a lounge and a cafeteria; where athletes and the common people act as the two main users. The other building takes the Daily sport facilities as its main function, which is fed again with dressing and locker rooms; served by the membership club; where the visitors of the daily sport facilities and the common people are the two types of users. The building is separated into two parts forming a public square in between. This separation prevents the two main functional areas from competing with each other as well as it resolves the need of different heights. The lounge, cafeteria and the membership club all take place close to this public square formed in between. The translucent sliding doors of the facades allow the interior spaces to unite with the exterior public space. This way, the interior areas blend in with the nature, forming a continuous circulation. This public square is fed with the axis coming all the way through the northern sports complex and the common areas such as the lounge, cafeteria and the membership club. 3. The two buildings are situated on two different levels: 25.00 and 31.00. Level 31.00 is where all the visitors are welcomed to the buildings for it is close to the public transportation and it acts as the end point of the northern sports axis. The visitors who enter from this level can easily get to the stand seats or the daily sports facility without overlapping with the athletes. When the management issues are considered, the offices were more related to the daily sports facility areas so the office block was linked to the common sports facility building. 25.00, being the lowest level of the Project site is the level on which the badminton courts and the athletes’ entrance are situated. The storage areas and the preparation room for the indoor stage also take place at this level, having a separate service entrance from level 28.00 at the northern part of the building. The peak point of the existing Project site is at level 34.00, which allows the badminton courts to have the required height without visually blocking the natural beauty of the site. This way, the designed stone Wall becomes the only factor that indicates the existence of the multipurpose gymnasium area. This stone wall is the only structural element of the gymnasium that is revealed to the outer World. The area left in front of the wall is transformed into a public space by the arrangement of the topographical contour lines. A ramp, parallel to the stone wall connects the level 25.00 to level 31.00, and the leftover space becomes a geographical amphitheater allowing different public cultural events to take place when the gymnasium is not used. 4. So the answers to the questions: ‘How can this building not be a building?’ and ‘What is the most modest point it could reach?’ are all answered by the site itself. The Project finds the opportunity to sink into the existing topography, using the different levels of the site. It allows all types of users to circulate without overlapping with each other and it aims to fade into the existing natural beauty of the site with its choice of materials and transformable facade elements. The calm architectural character of the building is preserved all the way through the design process until a similarly calm material palette -consisting of stone, wood and White plaster, is formed.

Construction Area : 4,500 m²
Sacit Arda Karaatlı, Lebriz Atan
ID residences
alberto torresBrazil (2015-)



November 30, 2016

The architectural project “ID Residences”, located in Porto Alegre, a city in the South of Brazil, has in its conception the goal of using the maximum of the resources of the site. The building, which is made of four floors facing the street, adapts itself to the strong slope of 22m varying their highs and terraces, and faces the woods. With straight and orthogonal shapes, the design sought to adapt itself to the topography of the land while minimizing its impact on the site. The building with its scaled volumetric parti will provide privileged views from all residential units, which open to the exterior, the internal park and the native forest. There are 26 apartments with different floor plans, varying from an area of 199 m² to 541 m², allowing various customization options, providing an apartment that reflects the personality of its residents. The f acade, in a contemporary style, with straight lines and delicate elements that mark the entrance of each building, seeks quality, colors and textures of natural materials (like wood and stone), combined with industrial elements. The use of irregular shapes in leisure and landscape projects, together with water mirrors and planted zones, comes to the enhancement these spaces. The adequacy of plateaus and paths denotes the importance of this place, the seeking for integration and also respect for the natural environment. Low-rise buildings and large windows for ventilation and natural lighting for the internal spaces are just a few examples of reasonable solutions adopted in search of using natural resources in the design. Therefore, we sought to create a contemporary building that respects deeply not only who will inhabit it but also the neighbor, the neighborhood and the city.

Development and construction - Melnick Even + Zuckhan Gross floor area: 10.295,00 m²
Torres & Bello associated architects Arqtº Alberto Torres Arqtª Audrey Bello Ramos Roseli Melnick Arquitetura de Interiores paisagismo Tellini Vontobel